SOKOBANJA SOKO BANJA smetaj apartmani sobe kuce za odmor

 
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • dark color
  • red color

Vrste smestaja

Smeštajni kapaciteti podeljeni su po tipovima: SOBE, GARSONJERE, STANOVI, APARTMANI, KUCE i PANSIONI
Home arrow Sokobanja arrow selo Vrmdza
Selo Vrmdza, Vrmaski grad i Vrmdzansko jezero PDF Štampaj E-pošta

Када прођете кроз село Трговиште, зађете у атар Врмџе, једног од старих и многољуднијих села сокобањске општине,на планини РТАЊ, почнете да се пењете између мозаика заталасаних њива. На брду, изнад њива и неколико кућа, међу боровима се назире Црква свете Тројице. А када асвалтним путем стигнете у село угледаћете, окружену кућама, високу стену попут штита.

Први пут се насеље Врмџа помиње у писаним документима у 3. веку. У средишту села доминира Латин - град, римско утврђење за одбрану царског друма који је водио за Блиски и Средњи Исток. У 6. веку град је дограђиван како би се Византија бранила од најезде словенских племена. Град се, касније, помиње у 14. веку као утврђено станиште богатих властелина, који су, у то време, трговали са трговцима из Дубровника.

Врмџа се помиње и у турским књигама пореских обвезника. Остала су два зида старог утврђења и многе тајне. Сељаци сведоче да су налазили широке римске цигле са бројевима, делове копаља, стрелице, ковани бакарни новац, људске кости. Са Латинског града данас пуца видик на обрађене њиве, на воћњаке, на реку са вијугавим редом врба и топола, на суседна села, на врмџанске куће са црвеним крововима и на моћну планину Ртањ.

Врмџа - звучна и чудна реч међу именима у "личним картама" насеља Источне Србије. А шта је заједничко селу Врмџа и Врњачкој Бањи, граду који народ зове Врњци? Заједничко им је што њихова имена (Врмџа и Врњци) казују да су то места са много извора, река и потока, да су то места богата водом. Наши људи, и данас, кажу да из облака врне киша, да у баште треба наврнути воду. Знамо да људе увек привлаче места, за која можемо рећи да су извори здравља, снаге и лепоте.

Црква свете Тројице, саграђена је од тврдог материјала 1818, а дозиђивана је 1892. године. Милисав Марковић из Књажевца живописао је иконо стас врмџанског Божјег храма 1894. године, две деценије пре него што ће израдити иконостас у Цркви Преображења Господњег у Сокобањи. У народу постоји прича да црква датира из 13. века, да је три пута паљена, да је садашња саграђена на старим темељима на манастирском имању, да је богомољу, у време зулума друговерника Турака, спасао "ферман" турског старешине из Сокобање, издат у знак захвалности за оздрављење сина, оболелог од суманутости.

Док посматрате беле куће међу воћњацима, рећи ће Вам да је село удаљено од Сокобање десетак километара, да се налази на 500 метара надморске висине, да је подељено на махале или "мале", да има око 200 домаћинстава са око 800 становника, који се претежно баве пољопривредом. Рећи ће Вам да село има водоводну мрежу са планинских извора, да има уличну расвету, да скоро свака кућа поседује телефонски прикључак, али да ће и добру чујност имати и Ваш мобилни телефон. Биће Вам занимљив говор Врмџана, тај карактеристични и препознатљиви глас у веома старим призренско - тимочким говорима.

Vrmdzansko jezero

Врмашко језеро је, по казивању старих људи, настало после страшне провале облака. Бујице су у удолину сјуриле гомиле сена и њиме запушиле дубоку рупу у земљи. Сада се вода у језеру обнавља са малог непресушног извора у близини и од киша и снегова. Језеро је окружено недирнутом природом и богато је рибом.

Недалеко од језера,испод брда,налази се Врело.Ту извире Врмашка (Пакле шка) река.Она ка селу тече кроз дивнуклисуру.На њој је било много воденица, а неке и данас раде. Кроз село протиче и друга речица - Оравица.Село има и неколико чесама.Једна од њих је,кажу,подигнута у доба Турака. Шуме изнад Врмџе богате су пе чуркама, јагодама, купинама, дрењинама, леко- витим биљем. Надалеко је чувен ртањски чај.

 
< Prethodno   Sledeće >

www.yoursite.com
SOKOBANJA SOKO BANJA smetaj apartmani sobe kuce za odmor