SOKOBANJA SOKO BANJA smetaj apartmani sobe kuce za odmor

 
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • dark color
  • red color

Vrste smestaja

Smeštajni kapaciteti podeljeni su po tipovima: SOBE, GARSONJERE, STANOVI, APARTMANI, KUCE i PANSIONI
Home arrow Sokobanja arrow Izletišta Sokobanje
Izletista Sokobanje PDF Štampaj E-pošta

Јединствен идентитет Сокобања првенствено дугује различитости предела, који представљају суштину њене магичне привлачности. Једна је од највећих туристичких центара Србије и Европе, у чему су јој умногоме помогли живописни пејзажи, термални извори, чист вадух, гостољубиви мештани, као и сир, јагњетина и звуци хармонике. Незаборавни специјалитети сокобањског краја враћаће вас увек у ово место мира и тишине, у коме ћете неизоставно доживети лепоту чудесног споја природе, историје и културе народа који су живели на овим просторима. Уживање у многобројним излетиштима, купање у Бованском језеру, освајање планинских врхова, мноштво историјских и културних споменика, умирујућа шетња мерменим шеталиштем и узбудљив ноћни живот само су још неки од разлога који ову бању чине атрактивном за туристе.

Утврђење из доба владавине римског цара Јустинијана из I века, смештено у стени изнад реке Моравице, прва је и свакако најзагонетнија асоцијација на Сокобању. О овом древном граду сведоче бројне легенде из доба Турака, које су се одржале до данашњег дана и привлаче посетиоце. Данашњи Соко-град доступан је само најупорнијима, с обзиром на то да се налази на великој висини у односу на басен реке Моравице. Ово, у народу називано, утврђење „ни на небу ни на земљи“ било је и остало сведок бурних догађаја на овим просторима.

Sokograd

Турско купатило налази се у центру Сокобање и датира из 15. века. Једини је оригинални амам у функцији на овим просторима. Изградили су га Турци на темељима римских терми. Турско купатило има два термоминерална извора Свети Арханђел и Преображење, температура је између 43 и 50 степени Целзијуса. Амам данас функционише као wеллнес центар, јединствен у свету. У амаму су бањским гостима на располагању различити wеллнес програми који обухватају мануелне и подводне масаже, бисерне купке и купање у термалној води, што уз оријенталну музику и мирис зрелих поморанџи представља јединствен ужитак. Неке сцене култног филма Здравка Шотре „Зона Замфирова“ снимане су управо у просторијама овог купатила.

Преко пута турског купатила налази се споменик културе Милошев конак. Изградио га је кнез Милош Обреновић за потребе своје администрације док је боравио у Сокобањи. Милошев конак је данас мало већи од првобитног издања, јер је током година дозидаван, али су сачуване главне архитектонске црте овог објекта. Поред турског купатила, Милошев конак је још један симбол препознатљивости Сокобање. Данас се на њему и унутар њега налази већи број угоститељских објеката као што су ирски паб Даблин, кафана Стена, Спа кафе, Либрарy кафе, Дуф кафе, као и неколико услужних радњи.
Поред Милошевог конака налази се Црква светог преображења Господњег, која је изграђена под покровитељством митрополита Михаила, који је рођен у Сокобањи. У порти цркве налази се његова биста, а основна школа сазидана преко пута цркве такође је његова задужбина и носи његово име.

Сокобања је годинама била омиљено место за опуштање многим познатим личностима, међу којима су Иво Андрић, Исидора Секулић, Бранислав Нушић, Стеван Сремац, Меша Селимовић и многи други. У знак сећања на ове великане, у Сокобањи се данас налазе биста Исидоре Секулић, биста Стевана Сремца, биста Бранислава Нушића, као и спомен-соба Иве Андрића у хотелу „Моравица“, апартман бр. 144, у коме је Андрић боравио приликом посете Сокобањи, док Народна библиотека носи име Стевана Сремца. Још три личности које су оставиле траг у историји Сокобање имају своје спомен-чесме: Спомен-чесма Хајдук Вељка, подсећа да је Хајдук Вељко 1808. први пут ослободио бању од Турака, Спомен-чесма Љубе Дидића, подигнута организатору Тимочке буне у бањском срезу, и Спомен-чесма кнеза Милоша (Требичка чесма). У централном парку налази се биста локалног партизанског хероја Алексе Маркишића.

Посебну чар Сокобањи дају паркови, од којих су највећи градски парк, парк Врело, парк Бањица и парк Чука II. Лепо уређени паркови идеалан су амбијент за опуштање у врелим летњим данима, а највише годе пацијентима са респираторним проблемима који масовно долазе у Специјалну болницу „Сокобања”, која се бави лечењем астме, акутног и хроничног бронхитиса, неуропатије и акутних кардиолошких болести.

Излетишта, јос једно од препознатиљивих обележја Сокобање, надалеко су позната по прелепој природи, здравом ваздуху и опуштајућем погледу. Парк на Озрену јединствен је спој лепоте, природе и мира. Комплекс Специјалне болнице „Озрен“, која се бави лечењем плућних болести, језерце са поточном пастрмком на самом извору речице Градашница, излетишта Калиновица, Очно и Власина, само су неке од природних лепота које ваља посетити.

Један од најлепших и највећих водопада у Србији, водопад Рипаљка такође представља један од туристички атрактивних локалитета. Водопад је добио име по томе што се у овом крају често уместо скочити каже ‒ рипнути. С обзиром на то да река Градашница у лето и јесен пресуши, водопад Рипаљка је атрактиван за туристе у пролеће због свог хука и обиља воде. Највише посетилаца у једном дану је за 1. мај, када најлепши и највећи водопад источне Србије посети и до 3000 излетника.

Vodopad Ripaljka

Излетиште Лептерија је најпосећеније излетиште у Сокобањи током туристичке сезоне, а нарочито за 1. мај када се традиционално, али у сопственој режији организује првомајски уранак. Посебну атракцију представља лик Богородице са Исусом у наручју, природно изображен у стени. Низводно од излетишта Лептерија, на десној обали Моравице, налази се ресторан „Пећина“ где се можете одморити, окрепити и уживати у традиционалним специјалитетима овог ресторана као што су јагње на ражњу, пастрмке на жару и кравајчићи испод сача.

Легенда о излетишту Лептерија каже да се Жупан, син власника оближњег Врмџанског града, заљубио у Лептерију, ћерку тадашњег владара Соко-града, али њихови родитељи су се противили њиховој љубави. Лептерија је једне ноћи одлучила да побегне и то је њеног оца толико разљутило да је слугама наредио да је погубе кад је пронађу. Када су је пронашли и погубили, Жупан је од туге скочио у најдубљи вир Моравице ‒ Жупан. Жупан је данас плажа на обали Моравице поред које има још пет уређених плажа: Теснац, Шест каце, Три каце, Џентлмен и Лептерија.

Поред ових плажа, за купаче је такође атрактивно и Бованско језеро које се налази на десетак километара од Сокобање. Једно је од омиљених места за камповање, али и за пецароше.

Bovansko jezero

Једна од највећих атракција у последње време је аква-парк Подина, отворен 2011. године, који може да прими 2000 људи. У саставу аква-парка налази се један тобоган и три базена.

akva park podina

Последња иновација која је обогатила туристичку понуду Сокобање је wеллнес центар „Сокотерме“, који се налази недалеко од корита реке Моравице, на самом улазу у бањско насеље Царина, поред термалног извора, у народу познатог као Лимун бања. Вода овог изворишта је бистра, са мирисом сумпороводоника и њена температура износи 32,4 степена Целзијуса. У оквиру новоотвореног комплекса „Сокотерме“ туристима су на располагању следеће услуге: смештај, три базена са термалном лековитом водом, спа и wеллнес (сауна, парно купатило, слана соба, тропске кише), масаже, ресторан иностраних специјалитета и паркинг за госте.

Јединствен осећај лепоте и мира који Сокобања пружа приликом првог доласка и жеља која потом вуче да опет посетите ову бању испод Озрена, према речима њених посетилаца ‒ једну од најлепших бања у Србији, довољан су разлог да и ви бар једном осетите те чари природе и спокоја.

Све се бојим – прочуће се за ово место, свет ће нагрнути и ја ћу морати да бежим одавде и да тражим неку другу бању. А где да нађем овакву лепоту и мир? Само да знате: и овде се умире, јер се свугде на свету мора умрети. Али, овде је живот лепши и ваљда нешто дужи ‒ Иво Андрић.

 
< Prethodno   Sledeće >

www.yoursite.com
SOKOBANJA SOKO BANJA smetaj apartmani sobe kuce za odmor